Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 50

Wątek: FAQ Posterunki

  1. #1
    we własnej osobie Awatar Król Bron I
    Dołączył
    10.12.2011
    Mieszka w
    Rocester
    Posty
    1,212

    FAQ Posterunki

    W tym dziale chciałbym krok po kroku opisać zdobywanie i rozbudowę posterunków.



    Jak zdobyć posterunek?

    Aby zdobyć posterunek należy osiągnąć poziom 13 i wybudować Majątek.
    (Zakładka "wojsko" w menu budowy)
    Z tego budynku pozyskamy jednego kasztelana, który może zdobyć posterunek i osiąść w nim.
    Zdobycie posterunku nie jest łatwe dla początkujących graczy, gdyż w jego garnizonie znajduje się około 70 ludzi.
    Oblężenie posterunku będzie wyglądało tak, jak obleganie zwykłego zamku.



    Drewno, kamień, czy wyżywienie?

    To zależy.
    Jeśli gracz chce tworzyć potężną armię zajmuje posterunek obfity w żywność.
    Jeżeli pragnie mieć w posiadaniu nieograniczone źródło zasobów, aby nigdy ich nie zabrakło- zajmuje posiadłości obfite w surowce.

    Na każdym posterunku znajdują się tylko dwa z dostępnych w grze zasobów:
    żywność (zawsze) i kamień lub drewno.

    Jeżeli na posterunku znajdują się kamień i żywność to chata drwala
    nie pojawia się w oknie budowy.

    Zasoby wydobyte na posterunku przechodzą do magazynu tej lokacji.
    Aby przesyłać je pomiędzy lokacjami należy wybudować targ.



    Jaka jest maksymalna ilość posterunków?

    Każdy gracz może zdobyć dokładnie trzy.
    Pierwszy zostanie odblokowany na poziomie 13 po wybudowaniu majątku, drugi na 19, a trzeci (ostatni) na 31.
    W zdobyciu posterunku utrudnieniem może stać się garnizon, który występuje tam w znacznej liczbie.
    Do zdobycia następnych posterunków wymagane jest ulepszenie majątku.

    Czy można zrezygnować z posterunku?

    Tak.
    Posterunek da się porzucić wchodząc do Sali Tronowej*, a następnie w zakładkę zarządzania.
    Tam wybieramy opcję "Poddaj Posterunek".
    Kasztelan wraca do zamku, a posterunek do stanu pierwotnego.
    Trwa to dokładnie 24 godziny.

    W ciągu tej doby posterunek nadal przynależy do gracza i honor utracony, lub zdobyty w czasie obrony jest zaliczany.



    *Pasek na dole i najdalej w prawo.

    Jak wygląda przejmowanie posterunku z rąk innego gracza?

    Zdobyty posterunek znajduje się pod okupacją, która trwa 24 godziny.
    Poprzedni posiadacz i członkowie jego sojuszu mogą w tym czasie odzyskać ów zamek atakując go z zewnątrz.

    Czy mogę oddać posterunek?

    Wymagałoby to drobnego naruszenia logiki gry, ale tak.
    Umawiając się z zaprzyjaźnionym graczem na zaatakowanie pustego posterunku (brak garnizonu) i przejęcie posiadłości można go w jakiś sposób oddać.

    Czy budynki i jednostki z posterunków zaliczają się do zadań?

    Nie, jeżeli gracz posiada na posterunku jednostki, które są potrzebne do wykonania zadania to musi odesłać je do stolicy.

    Czy po utracie posterunku kasztelan wraca do zamku?

    Tak, kasztelan wróci do zamku i z jego pomocą można przejąć następny posterunek.

    Dlaczego niektóre posterunki się błyszczą?

    Ponieważ są to posterunki specjalne.
    Jest w nich łącznie 10 pełnych złóż zasobów dostępnych w grze.



    Czy dekoracje da się przenosić w schowku pomiędzy miastami?

    Niestety nie.

    Jak rozbudować posterunek tak, aby na mapie ukazywał się w innej postaci?

    Podobnie jak stolicę, tylko że posterunek należy ulepszyć cały.

    W stolicy ulepszając bramę, a następnie mury widzimy wprowadzane zmiany wychodząc do mapy świata.
    Aby rozbudować posterunek trzeba ulepszyć warownię, bramę, mur i większość wież.
    Wtedy na mapie świata pojawi się inna figura warowni.

    Jak zareagować na gracza poniżej poziomu 19 posiadającego dwa posterunki?

    Jest to błąd gry i należy to zgłaszać do supportu.
    Ostatnio edytowane przez Król Bron I ; 05.01.2012 o 21:55

  2. #2
    Początkujący
    Dołączył
    21.12.2011
    Posty
    59
    Cytat Zamieszczone przez Król Bron I Zobacz posta
    Czy można zrezygnować z posterunku?

    Tak.
    Wymaga to odrobiny czasu, ale posterunek da się porzucić wchodząc do Sali Tronowej*, a następnie w zakładkę zarządzania.
    Tam wybieramy opcję "Poddaj Posterunek".
    Kasztelan wraca do zamku, a posterunek do stanu pierwotnego.

    *Pasek na dole i najdalej w prawo.
    Ta "odrobina czasu" to 24 godziny.
    Niedawno tego doświadczyłem - opuszczałem posterunek
    postanowiwszy zmienić "profil" gry.
    Dołączyłem do gry: początek grudnia 2011
    Dołączyłem do forum: 21 grudnia 2011
    Porzuciłem grę i forum: 4 stycznia 2012

  3. #3
    we własnej osobie Awatar Król Bron I
    Dołączył
    10.12.2011
    Mieszka w
    Rocester
    Posty
    1,212
    Poprawione, dzięki.
    Ostatnio edytowane przez Król Bron I ; 22.12.2011 o 13:58
    Pisać na prv. w razie problemów z grą.
    http://pl.board.goodgamestudios.com/...ractwo-Ilefarn

    Powracam, marne pomioty szatańskie!
    Cześć... ;)

  4. #4
    Wielki Diuk Uzal Awatar uzal
    Dołączył
    07.11.2011
    Mieszka w
    Uzdrowisko Śląsk
    Posty
    5,677
    Ile zajmuje szkolenia kasztelana? Ile buduje się majątek?
    Czy kasztelan po oddaniu/przegraniu posterunku wraca do "domu"?
    Jakie są dostępne posterunki? Dlaczego niektóre posterunki się świecą?
    Jaka jest maksymalna ilość posterunków?
    Każdy gracz może zdobyć dokładnie trzy.
    Pierwszy zostanie odblokowany na poziomie 13 po wybudowaniu majątku, drugi na 19, a trzeci (ostatni) na 31.
    Wynika z tego, że po wybudowaniu majątku automatycznie dostajesz posterunek.

    I jak możesz dodaj obrazki, w Twoim ostatnim poście dodam CI trochę co porobiłem może CI się przydadzą.

  5. #5
    Początkujący
    Dołączył
    27.11.2011
    Posty
    21
    czemu co poniektore posterunki sie swieca?
    tomeknepton @ 5

  6. #6
    Wielki Diuk Uzal Awatar uzal
    Dołączył
    07.11.2011
    Mieszka w
    Uzdrowisko Śląsk
    Posty
    5,677
    Ponieważ są to posterunki z 10 zasobami (najlepsze)

  7. #7
    we własnej osobie Awatar Król Bron I
    Dołączył
    10.12.2011
    Mieszka w
    Rocester
    Posty
    1,212
    Przecież na początku już jest wymienione, że posterunek należy zdobyć.
    Dzięki za obrazki.

    EDIT: No, dodałem te najważniejsze, jak masz jeszcze jakieś uwagi to wal śmiało.
    Ostatnio edytowane przez Król Bron I ; 22.12.2011 o 14:52
    Pisać na prv. w razie problemów z grą.
    http://pl.board.goodgamestudios.com/...ractwo-Ilefarn

    Powracam, marne pomioty szatańskie!
    Cześć... ;)

  8. #8
    Początkujący
    Dołączył
    21.12.2011
    Posty
    59
    Cytat Zamieszczone przez Król Bron I Zobacz posta
    Czy mogę oddać posterunek?

    Wymagałoby to drobnego naruszenia logiki gry, ale tak.
    Umawiając się z zaprzyjaźnionym graczem na zaatakowanie pustego posterunku (brak garnizonu) i przejęcie posiadłości można go w jakiś sposób oddać.
    Pytanie w związku z przejęciem posterunku.
    Czy gracz, który zaatakuje i przejmie posterunek innego gracza
    zaczyna rozbudowę od zera tak jakby przejął posterunek nie należący do nikogo?
    Czy też budynki, które pierwszy właściciel wybudował
    przechodzą na użytek drugiego gracza - agresora?

    I jeszcze jedna sprawa.
    Zauważyłem, że gdy gracz porzuca grę jego zamek obraca się w ruinę
    ale posterunek nadaj stoi.
    Wiecie może jak długo tak stał będzie?
    Dołączyłem do gry: początek grudnia 2011
    Dołączyłem do forum: 21 grudnia 2011
    Porzuciłem grę i forum: 4 stycznia 2012

  9. #9
    we własnej osobie Awatar Król Bron I
    Dołączył
    10.12.2011
    Mieszka w
    Rocester
    Posty
    1,212
    I tutaj mnie zagiąłeś.

    Zastanawiam się, czy to możliwe.
    Np. gracz na poziomie 20 przejmuje posterunek gracza na poziomie 27 (umocnienia poziom 3).
    Dziwne by to było, gdyby miał na posterunku takie umocnienia zanim odblokuje je w zamku.
    Pisać na prv. w razie problemów z grą.
    http://pl.board.goodgamestudios.com/...ractwo-Ilefarn

    Powracam, marne pomioty szatańskie!
    Cześć... ;)

  10. #10
    Początkujący
    Dołączył
    11.12.2011
    Posty
    12
    Witam - mam pytanko.
    Czy surowce wydobywane w posterunku są doliczane do głównej puli i można z nich korzystać w zamku i innych posterunkach? I odwrotnie.
    Czy są tylko do dyspozycji tego jednego miejsca?
    GeminiRaf @ pl

  11. #11
    Wielki Diuk Uzal Awatar uzal
    Dołączył
    07.11.2011
    Mieszka w
    Uzdrowisko Śląsk
    Posty
    5,677
    Produkcja surowców odbywa się na zasadzie jednego miasta (w każdym można budować magazyn).

  12. #12
    Początkujący
    Dołączył
    11.12.2011
    Posty
    12
    dzięki
    rozumiem, że nie wliczają się do głównej puli, ale można je transportować gdzie nam potrzebne.
    GeminiRaf @ pl

  13. #13
    Początkujący
    Dołączył
    25.12.2011
    Posty
    11
    jestem już na 13 poziomie i nigdzie nie widzę funkcji budowy majątku.Co z tym fantem mam zrobić?
    Ernika @ pl 1

  14. #14
    Początkujący
    Dołączył
    21.12.2011
    Posty
    59
    Cytat Zamieszczone przez Ernika Zobacz posta
    jestem już na 13 poziomie i nigdzie nie widzę funkcji budowy majątku.Co z tym fantem mam zrobić?
    Menu budowy -> Wojsko -> Majątek
    Musi tam być.
    Dołączyłem do gry: początek grudnia 2011
    Dołączyłem do forum: 21 grudnia 2011
    Porzuciłem grę i forum: 4 stycznia 2012

  15. #15
    Początkujący
    Dołączył
    15.12.2011
    Posty
    138
    Cytat Zamieszczone przez Król Bron I Zobacz posta
    I tutaj mnie zagiąłeś.

    Zastanawiam się, czy to możliwe.
    Np. gracz na poziomie 20 przejmuje posterunek gracza na poziomie 27 (umocnienia poziom 3).
    Dziwne by to było, gdyby miał na posterunku takie umocnienia zanim odblokuje je w zamku.
    To jest dziwne, ale tak jest. Załóżmy, że mamy lvl 13, a ktoś ma posterunek gdzie zabezpieczenia odpowiadają wyższemu lvlowi - przejmując go przejmujemy wszystko. Analogicznie z sytuacją w grze. Możemy mieć na własnym posterunku np koszary poziom 1, ale możemy wysłać na posterunek wojsko odpowiadające koszarom np 5 - o ile takie mamy w zamku głównym.
    BLACK RAVEN @ pl

  16. #16
    we własnej osobie Awatar Król Bron I
    Dołączył
    10.12.2011
    Mieszka w
    Rocester
    Posty
    1,212
    Wojsko to jasna sprawa, możemy je przecież sami wyszkolić.
    Ale te obwarowania (jak i inne budowle) to dziwna sprawa.
    Czyż nie opłaca się bardziej przejąć posterunku, który ma rozbudowania lepsze niż nasza stolica zamiast budować nowy?
    Dobrze, że przy budowie pierwszych posterunków nikt o tym nie myśli, by byłoby niemałe zamieszanie
    Pisać na prv. w razie problemów z grą.
    http://pl.board.goodgamestudios.com/...ractwo-Ilefarn

    Powracam, marne pomioty szatańskie!
    Cześć... ;)

  17. #17
    Początkujący
    Dołączył
    15.12.2011
    Posty
    138
    Pytanie z innej beczki Załóżmy taką sytuacje. Ktoś podejmuje atak na mój posterunek. W trakcie gdy armia idzie do mojego posterunku ja poddaje go ( udaje mi się opuścić posterunek zgodnie z zachowaniem 24 godzin ). Co wtedy staje się z armią która szła na atak bez kasztelana?
    BLACK RAVEN @ pl

  18. #18
    Początkujący
    Dołączył
    21.12.2011
    Posty
    59
    @BLACK RAVEN
    Jestem przekonany, że nie stanie się nic, zupełnie nic.
    Tak jak na przykład puszczałbyś atak z 2 posterunków
    na 1 i ten sam cel.
    Pierwsza armia dokonuje spustoszenia,
    a druga armia po prostu dochodzi do tego punktu
    i sobie ot tak zawraca z niczym.
    Ani honoru, ani łupów.
    Tak jakby się tylko przewietrzyć wyszli.
    Jestem przekonany, że właśnie taki byłby "nicowaty" scenariusz.
    Dołączyłem do gry: początek grudnia 2011
    Dołączyłem do forum: 21 grudnia 2011
    Porzuciłem grę i forum: 4 stycznia 2012

  19. #19
    UC , Game Veteran Awatar faybs2
    Dołączył
    26.09.2011
    Mieszka w
    .....
    Posty
    1,470
    Mylisz się, ja poddałem posterunek i w tym czasie mnie zaatakowano wojsko moje honor atakującego.
    International:1

    [B][I][COLOR="#9acd32"]ValhallaTitanPL (G.R.O.M., tylko polska, PolskaWojownicy)

  20. #20
    Początkujący
    Dołączył
    15.12.2011
    Posty
    138
    Ale czy zdążył upłynąć czas poddania posterunku zanim doszło do ataku?
    BLACK RAVEN @ pl

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •